X Vyberte si ročník

Armagnac je typický destilát z oblasti Gaskoňska. Tento malebný venkovský kraj jihozápadní Francie je obklopen Pyrenejemi na jedné a Atlantickým oceánem na druhé straně. Kraj zůstal prakticky nezměněn od dob d´Artagnana a Cyrana z Bergeracu, kteří spolu s vynikající kuchyní a armagnacem proslavili Gaskoňsko po celém světě.

Výroba v rodinné destilerii začala v roce 1893 a po smrti zakladatele dva synové se rozhodli pokračovat v otcovi práci – pěstování vinné révy, destilaci a prodeji svých produktů. V roce 1925 starší syn Gaston a mladší bratr Georges založili společný podnik Delord Freres.

Nyní již třetí generace Delordů, jmenovitě Jacque a Pierre, vyrábí na stejném místě, podle původních receptů pověstný destilát, který pak v dubových sudech zraje v původních sklepích. Rodinný podnik je zcela nezávislý. Patří mu vinohrady, výrobna lihovin, destilérie s pěti destilačními přístroji i sklepy, jejichž kvalita a tradice si zachovávají pověst po celé generace.

Rodinné vinice se rozprostírají v samém srdci kraje Bas – Armagnac, v centru jedné ze tří zákonem stanovených oblastí Appelation d‘Origine Controlée. Pro výrobu armaňaku se na vinicích pěstují tři odrůdy bílého vína - folle blanch, colombard a ugni blanc. Jednotlivé odrůdy vynikající kvality s vlivem sousedních oblastí Bordeaux, Gaillac, Rhony, Languedoc-Roussillon se sbírají postupně podle zralosti a odvážejí do palírny k dalšímu zpracování.

Palírna je umístěna v původním objektu ve vesnici Lannepax. Zde probíhá příprava sebraných plodů a destilace vybraných hroznů úrody. Destilace probíhá zpravidla od začátku prosince do konce ledna. Dva speciální měděné destilační přístroje alambic armagnacais produkují nepřetržitě okolo 1600 litrů 60% alkoholu během 24 hodin, druhá destilace je poté provedena kontinuálním způsobem. Technika destilace sem přišla spolu s Arabskou kulturou.

Po destilaci a několikanásobné filtraci je prakticky bezbarvý destilát stočen do dubových sudů a převezen do sklepů, kde dlouhodobě zraje. Dubové dřevo zbarvuje armagnac postupně přes slámově žlutou, zlatě jantarovou až do světle rubínové barvy. Současně dochází i ke zjemňování chuti a poklesu alkoholu na 40%. Během zrání se armagnac ve sklepích pravidelně testuje, aby splňoval maximální kritéria kvality. Nejstarší ročníky jsou uchovávány v demižónech ve zvlášť chráněné místnosti. Během zrání a skladování se armagnac ve sklepích pravidelně testuje, aby splňoval maximální kritéria kvality.

Po stočení do typických saténových lahví jsou ručně nalepeny etikety a kvalita produktu potvrzena tradiční rodinou voskovou pečetí. Etikety vybraných ročníků jsou osobně nadepsány majitelem firmy.

Armagnac Delord patří mezi největší dovozce na českém trhu a jako jediný je čistě rodinný podnik s vlastními vinicemi, destilerii, sklepy a distribucí do více než 20 zemí Evropy, Ameriky, Tichomoří a Austrálie. 80% armagnacu zůstává na francouzském trhu.

Armagnac podávejte o teplotě 25 C v typických uzavřených sklenicích, napoloénkách.

Produkty Armagnac Delor získávají pravidelně ocenění na nejvýznamnějších světových soutěžích.



Přejeme mnoho krásných chvil s produkty Armagnac Delord. 


Naši dodavatelé

původní hosting