X Vyberte si ročník
Cognac

Cognac je nejprodávanější a nejznámější pálenka z vína (brandy), která splňuje přísná pravidla BNIC (Bureau National Interprofessionel du Cognac).

– musí pocházet z okolí města Cognac v západní Francii. Tento region se dále dělí na šest oblastí (cru): Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires (v pořadí...

Cognac je nejprodávanější a nejznámější pálenka z vína (brandy), která splňuje přísná pravidla BNIC (Bureau National Interprofessionel du Cognac).

– musí pocházet z okolí města Cognac v západní Francii. Tento region se dále dělí na šest oblastí (cru): Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires (v pořadí snižující se hodnocení); – musí být vyrobena nejméně z 90% z bílého vína odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche nebo Colombard; – musí zrát v dubových sudech nejméně 2 roky od konce destilační sezóny, tj. od 1. dubna následujícího roku po sklizni.

 

K destilaci se používá tradičních měděných destilačních přístrojů kotlíkového typu. Poté destilát zraje nejméně 2 roky v dubových sudech. Délku zrání výsledného produktu označují zkratky na lahvích:

Zobrazit

Cognac  Počet produktů: 6

Podkategorie

  • Cognac Paul Giraud

    Cognac Paul Giraud

    Rodina Giraud pěstuje vinnou révu a destiluje vlastní Cognac již od roku 1650 již po 11 generací. V současnosti jí patří 35 ha vinic osázených odrůdou Ugni Blanc v Grande Champagne Premier Crue v regionu Cognac. Majitel a sklepmistr Paul Giraud spolu se svým synem striktně dodržují tradiční výrobní postupy. Dohlíží na pěstování hroznů bez umělých hnojiv a chemických přípravků, ruční sběr hroznů, stejně jako na vlastní dvojitou destilaci a zrání v sudech z Limousinského dubu. Paul Giraud produkuje čisté ročníky Cognac, což znamená, že nikdy nemíchá destiláty z různých let, ale věří v jemné rozdíly mezi jednotlivými ročníky. Část tajemství jedinečných Cognac je v tom, že sklepem, ve kterém jsou uloženy sudy, protéká malý potok. To přispívá k velmi vlhkému klimatu uvnitř sklepa, takže odpařování alkoholu ze sudů probíhá pomaleji. Proto jsou v Cognac Paul Giraud cítit lehké a květinové tóny.

  • Cognac Leopold Gourmel

          LéopoldGourmel byl v 19. století uznávaný vinař a koňský sedlář z ostrova Ile de Ré. Tento ostrov je nejzápadnější oblastí AOC Cognac s příznivým vlivem mírného klimatu a vlhkého oceánského vzduchu. Když jeho vnuk PierreVoisin v roce 1972 vytvořil své první koňaky, pojmenoval je po svém dědečkovi. Proto je také součástí všech lahví a ve znaku koňská hlava.

         Garantem nejlepší kvality koňaků LéopoldGourmel je dnes uznávaný enolog Nicolas Sinoquet, který pokračuje v tradici svého předchůdce. Tím byl velký tvůrce koňaku Olivier Blanc, který pro své koňaky používal hrozny z rostlin s hlubšími kořeny a říkal: „Chci zachytit více kvalit ze země“. Kořeny révy z oblasti FinsBoispremierscrus mohou jít do hloubky 20 až 30 m, kde čerpají potřebné živiny. Vytvářejí tak silnější, bohatší, více aromatické a minerální hrozny odlišné od oblastí "Grande Champagne“ a „Petite Champagne“, kde má vinná réva s ohledem vápencové půdy poměrně mělké kořeny.

         Na výrobu je použita vyvážená směs zralých hroznů bílých vín, které dají destilátu potřebnou sílu, vůni a komplexnost. Při destilaci se nepoužívá studené filtrace, takže výsledné destiláty si zachovávají výborné organoleptické vlastnosti.

         Zrání probíhá v sudech ze 100 letých dubů s velmi jemnou strukturou letokruhů (zrnitost – extra fine grains), které dodávají koňakům LéopoldGourmel příjemnou jemnost a vyváženost.

       Elegantní koňaky Léopold Gourmel přinášejí nové a chuťově bohaté zážitky.

  • Cognac Jon Bertelsen

    Pozoruhodný koňak, který od roku 1999 ve spolupráci s domem Léopold Gourmel produkuje norský znalec koňaku a enolog z ostrova Senja v Barentsově moři pan Jon Bertelsen. Tento raritní koňak je velmi oblíbený ve skandinávských zemích.

Zobrazeno 1 – 6 z 6 položek
Zobrazeno 1 – 6 z 6 položek

Naši dodavatelé