X Vyberte si ročník
Armagnac vs. Cognac

https://armagnac.cz/img/cms/Armagnac vs- Cognac.pdf

Historie a seznámení

Armagnac jako „starší bratr“ koňaku oslavil v roce 2010 výročí 700 let. Armagnac je vysoce ceněným a celosvětově uznávaným vinným destilátem, který si uchovává místní duch a osobitost jednotlivých producentů.

Na rozdíl od velkých producentů koňaku, kteří ve velkém skupují ...

https://armagnac.cz/img/cms/Armagnac vs- Cognac.pdf

Historie a seznámení

Armagnac jako „starší bratr“ koňaku oslavil v roce 2010 výročí 700 let. Armagnac je vysoce ceněným a celosvětově uznávaným vinným destilátem, který si uchovává místní duch a osobitost jednotlivých producentů.

Na rozdíl od velkých producentů koňaku, kteří ve velkém skupují produkci místních vinařů a mají roční produkci mezi 15 000 0000 až 30 000 000 lahví ročně produkují největší výrobci armaňaku pouze 300 000 až 570 000 lahví vinného destilátu nejvyšší kvality.  Malí nezávislí producenti vyrobí kolem a mají tak celý výrobní proces od sběru, destilace i zrání pod osobní kontrolou.  Výrobci koňaku prodávají celosvětově 91% mladých destilátů VS a VSOP, zatímco pouze 4% jsou starší než 7 let. Naopak produkce armaňaku směřuje spíše k starším a „vintage“ destilátům, které dají vyniknou práci jednotlivých domů.

Ve skladech jednotlivých výrobců dnes zraje přes cca 3 500 000 hl koňaku ( cca 1 000 000 000 budoucích lahví) a přes 210 000 hl armaňaku ( cca 63 000 000 budoucích lahví)

Je těžké říci zda je lepší cognac či armagnac. Armagnac je díky jednoduché destilaci více robustní, temnější, „drsnější“. S nadsázkou lze armagnac oblasti hudby přirovnat k Roling Stones a cognac k Beatles nebo k sametu a hedvábí.

Ve starých sudech se skrývají rodinné poklady, které prokazují umění destilace otců a dědů. Jejich pokračovatelé dnes vyrábějí armagnac pro svoje děti a vnoučata. Jak s oblibou říkávají francouzové „To nejlepší si necháme a spotřebujeme doma“.

Armagnac 

1.Pro armagnac se používá směs hroznů odrůd Bacco, Folle Blanche, Ugni Blanc a Colombard.
2.Nejlepší polohy vinohradů mají písčité půdy s teplejším podnebím.
3.Jednoduchá kontinuální destilace s obsahem alkoholu 52 až 55%.
4.Armagnac zraje v sudech z Limusinského nebo místního Gaskoňského dubu.
5.Tradiční   armagnac může mít 42 až 48%.
6.Armagnac  produkuje jednotlivé charakteristické ročníky.  
7.Plocha vinic AOC Armagnac je cca 15 000 ha. 
8.Roční produkce cca 6 mil. Lahví.
9.Export cca 40%.

10. Prodej ve Francii  cca 2 000 000 lahví

Cognac 

1.Pro cognac  je převážná většina hroznů cca 98% odrůdy Ugni Blanc.
2.Vinohrady jsou převážně na vápencových půdách.
3.Dvojitá destilace, první na úroveň 26 až 32%, druhá na 72 až 78%. 
4.Cognac zraje v sudech z Limusinského dubu nebo Allier či Troncais
5.Cognac je vždy redukován na 40%.
6.Cognac je většinou namíchán z několika sudů různého stáří.
7.Plocha vinic  AOC Cognac je cca 80 000 ha.
8.Roční produkce cca 170 mil. Lahví
9.Export cca 97 %

10. Prodej ve Francii cca 6 000 000 lahví.

Zobrazit

Armagnac vs. Cognac  V této kategorii není žádné zboží.

Naši dodavatelé